Artikler, Hårtab

Hårtab: Hvorfor Sker Det og Hvilke Behandlinger Er Mulige?

haartab

Stress og behandling af hårtab

Når man går rundt og er stresset, så forstyrres det hormonelle system i kroppen. Dermed er psykisk stress også langt værre end eventuel fysisk stress, når det kommer til hårtab. Det fleste tilfælde med fysisk stress bliver nemlig ikke ved, men det gør psykisk stress ofte.

Vi taber mellem 40 og 100 hår om dagen, hvilket er helt normalt. Taber du meget mere end det, så er der tale om et decideret hårtab. Det kaldes også teologent hårtab og betyder at en unormal stor mængde af håret går i den teologene fase. Det er nemlig hvilefasen og ca. 3 måneder efter hårene er gået ind i denne fase, vil de falde ud.

Man kan også opleve hårtab i forbindelse med infektioner i kroppen, hårtab efter fødsel eller store operationer. Ovenstående er nemlig med til at sætte kroppen i en stresstilstand og dermed forårsage hårtab.

Vigtigt at huske i forbindelse med behandling af hårtab

Du skal være opmærksom på at jo før du går i gang med din behandling mod hårtab, jo bedre. Hårsækkene kan nemlig ikke behandles når de først er helt døde, og derfor er det essentielt at få dem behandlet i tide, så du ikke mister en masse hårsække ved at udskyde din handlen. Dette gælder også ved pletvis hårtab.

Der findes flere forskellige typer af behandling. Hvis dit hårtab er meget markant, så bør du tale med din læge. Som regel vil man starte med at se, om man kan diagnosticere hårtabet. Derefter kan det være en god idé at se om man kan identificere, hvilken fase hårene befinder sig i. På den måde kan man nemmere vurdere hvordan man skal behandle.

Behandling af hårtab i hjemmet med kure lavet på gode ingredienser kan være en løsning. Her findes forskellige serumkure og andre produkter, som skal påføres direkte i hovedbunden. Ellers kan man også søge hjælp hos en dermatolog, som kan hjælpe med andre behandlingsmuligheder.

Hvorfor taber man håret?

Der findes desværre ikke ét svar på, årsager til hårtab. Hos den enkelte kan der både være en eller flere grunde, som er årsag til hårtab og dermed mister mere hår end hvad normalt er. Hvis man begynder at miste meget hår, er det vigtigt at man prioriterer at finde den bagvedliggende grund til den begyndende skaldethed. Så er det nemlig nemmere at begynde en passende behandling hurtigst muligt.

Hårtab hos mænd og kvinder

Størstedelen af det hårtab man ser hos mænd, er arveligt. De fleste mænd vil opleve en hårgrænse og tindinger, som rykker sig og bliver høje i takt med at de bliver ældre.

Hormonet DHT har vist at have stor indflydelse på hårtab – især hos mænd. DHT er tidligere blevet givet skylden som den største synder, når det kommer til mænds hårtab. Dog har man fundet ud af at DHT-bindinger i hårsækkende har en meget vigtigere og større betydning for, hvorvidt man som både mand og kvinde taber hår.

Har jeg bare tyndt hår eller lider jeg af hårtab?

Hårtab er typisk en tilstand der opstår i perioder, eller som noget man udvikler, hvorimod tyndt er noget man er født med. Vil du vide om du har tyndt hår, skal du bedømme det ud fra et enkelt hårstrå. Tyndt hår er altså direkte relateret til tykkelse på det enkelte hår. Hårudtynding er relateret til decideret tab af hår. Det vil sige taber du mere end 100 hår om dagen over en periode, så er der tale om hårtab. Er du havnet i den situation, så kan du overveje behandling af hårtab.

Hårets vækstcyklus og behandling af hårtab

Hårets vækstcyklus er vigtigt at tage med i betragtning, når man skal behandle hårtab. Tabet skyldes nemlig en ubalance i cyklussen. For at forstå den skal vi først kigge på de forskellige faser som hårvækstcyklussen består af.

  1. Anagen fasen – også kaldet vækstfasen og varer i 3-5 år. Her dannes nye hårceller og ca. 85% af håret befinder sig i denne fase.
  2. Katagen fasen – overgangsfasen med varighed på 3-4 uger. Her omformeres hårløgene til kolbehår som vokser sig lange. Ca. 1% af håret befinder sig i denne fase.
  3. Telogen fasen – også kaldet hvilefasen og varer 3-4 måneder. I denne fase foregår der ikke længere nogen vækst af hårstrået. Ca. 14% af håret befinder sig i denne fase.

Når man lider af hårtab, så er det fordi der opstår en ubalance mellem de 3 faser. Når hår som f.eks. skulle være gået fra hvilefasen til vækst, men bliver i hvilefasen, opstår der en hårudtynding.

Undgå hårtab

Der er desværre ikke nogen sikker vej til at undgå hårtab. Især ikke hvis det er genetisk betinget. Dog kan man forsøge at leve en sund livsstil, med næringsrig mad og for så vidt undgå stress i hverdagen. Denne kan især være svær for nogen, men grundet stressens essentielle rolle, når det kommer til tab af håret, så er det en af de vigtigste faktorer.

En sund livsstil med en næringsrig kost, masser af vand og bevidsthed om psykisk stress er en god start for at undgå stressrelateret hårtab. Er man allerede nået dertil hvor man ser en udtynding i hovedbunden, så er man dog i de fleste tilfælde nødsaget til at kigge på hvilke typer behandling af hårtab der findes.