Artikler

DHT – Den virkelige årsag til hårtab (2022)

nathan dumlao 26rK1 bH9Ls unsplash

Hver dag taber vi mellem 40 til 100 hår, og det er helt normalt. Alt udover det kan dog være et tegn på at du taber for mange hår. Hvis du pludselig observerer et større hårtab i nogle områder kan det være tid til at gøre noget. I denne artikel skal vi kigge på årsagerne til at du taber dine hår – herunder DHT.

Som med de fleste medicinske tilstande, er nøglen til succes at søge behandling så tidligt som muligt. Hvis hårsækkene først er helt døde, kan det nemlig være meget svært at få dem til at leve op igen. Derfor vil du klart se de bedste resultater, hvis ikke du venter til det er for sent.

Desuden er det vigtigt at kende årsagen til at vi taber hår. Her spiller DHT nemlig en stor rolle og derfor er det vigtigt at sætte sig ind i hvad det er, hvis man begynder at tabe hår.

Ubalance i hårvækstcyklussen

Hårtab og hårudtynding opstår ved ubalance i hårvækst-cyklussen. Når der sker en omfordeling af håret mellem hårets 3 vækstfaser, opstår der ubalance i hårvækst-cyklussen. Når hår der normalt ville overgå fra hvilefase til vækstfase, forbliver i hvilefasen, vil du se dit hår bliver tyndere og tyndere, og hovedbunden mere synlig. Reduceres hårets periode i vækstfasen vil du opleve et kraftigt hårtab. 

Ubalancer i hårvækst cyklussen opstår typisk med forskellige grader af hårtab og hårudtynding til følge. Årsagerne er mange og strækker sig lige fra hormoner til stramme frisurer, sygdom, stress, visse medicinske behandlinger, arvelige/generiske forhold og graviditet.

Udgangspunkt Årsag til hårtab
Arvelig skaldethed Genetiske og hormonelle årsager
Fysisk stress Kirurgiske indgreb, høj feber, blødning
Psykosomatiske årsager Angst, depression, pludselige chok (ulykker)
Forkert mad Slankekure, uregelmæssige spisevaner, vitamin og mineral mangel
Amning Hormonel ubalance, tab af mineraler
Overgangsalderen Hormonel ubalance
Hårde kemisk/fysiske hår Behandlinger Hyppig farvning, permanenter, overdreven brug af hårtørrer, etc.
Aldring Oftest familie relateret

Typer af hårtab

Der findes en række forskellige typer af hårtab. Det kan være essentielt for dig at vide, hvilke type af hårtab du har. På den måde er du også mere bevidst om årsagerne og kan agere derudfra. Produkter til hårvækst kan være et rigtig godt sted at starte, men det er vigtigt at kende til den dybereliggende årsag også. 

Androgen Alopecia

De fleste kvinder med Androgen Alopecia har diffus udtynding på alle områder af hovedbunden. Mænd på den anden side, har sjældent diffus udtynding, men har i stedet flere distinkte mønstre af skaldethed. Nogle kvinder kan have en kombination af to mønster typer. 

Androgen alopecia hos kvinder skyldes virkningen af androgener, mandlige hormoner, der typisk er til stede i dog kun små mængder. Androgen alopecia kan være forårsaget af en række faktorer forbundet til handlinger af hormoner, herunder, ovariecyster, udtagning af høj androgen index p-piller, graviditet og overgangsalder. 

Ligesom hos mænd kan hormonet DHT være skyld i minimering af hårsækkene hos kvinder, der lider af kvindelige mønster skaldethed. Dette ses dog oftest først i 50`s alderen eller senere. Arvelighed spiller en vigtig faktor i sygdommen hos kvinder, lige så vel som hos mænd.

Telogen effluvium (TE)

Når din krop går igennem noget traumatisk som for eksempel en fødsel, fejlernæring, en alvorlig infektion, større operationer, eller ekstrem stress – så vil mange af de ca. 90 procent af hårene, som befinder sig i den anage (voksende) fase eller catagen (hvile) fase skifte over til en frastødnings (telogen) fase. 

Omkring 6 uger til 3 måneder efter den stressende begivenhed er normalt, det tidspunkt hvor det fænomen som kaldes telogen effluvium begynder. Det er muligt at miste håndfulde af hår på det tidspunkt hvor, TE- fasen, er på sit højeste. 

For de fleste, der lider med stress relateret hårtab (TE) vil hårtabet sandsynligvis fortsætte, så længe kroppen er påvirket af stress. For nogle kvinder kan, Telogen Effluvium være er en kronisk lidelse og vare ved i måneder eller endda år, uden at nogen sand forståelse af eventuelle udløsende faktorer eller stressfaktorer.

Anagen Effluvium

Anagen effluvium opstår når håret påvirkes inde fra hårsækken, hvorved hårsækkens mitotiske eller metabolisk aktivitet forringeres. Hårtab af denne type er ofte forbundet med kemoterapi. Da kemoterapi henvender sig til kroppens hurtigt delende kræftceller, vil kroppens andre hurtigt delende celler, såsom hårsækkene i den voksende (anagen) fase, også blive hårdt ramt. 

Umiddelbart efter kemoterapi påbegyndes vil ca. 90 procent eller mere af hårene falde ud, mens hårene stadig er i den anagene fase.

Traction alopeci

Denne sidste betingelse er særlig for kvinder og er forårsaget af traumer tilført hårsækkene fra stramme frisurer, der trækker på håret over tid. Hvis tilstanden opdages og korrigeres tidligt nok, vil håret kunne udvokse på ny. Traction alopeci kan forekomme ved fletning, rottehaler, og andre stramme styling frisurer.

Inflammations reduktion

Normale hårsække er omgivet af et sundt bindevæv og dermal papilla og har minimal eller fravær af betændelse eller oxidativ stress (ubalance mellem kroppens indhold af frie radikaler og antioxidanter).

Derimod vil hårtabslidende for det meste få hårvækstcyklussen forstyrret af en stigning i dihydrotestosteron (DHT) hormon, tab af bindevævsintegritet omkring hårsækken og en stigning i den inflammatoriske proces og oxidativt stress i hovedbunden.

DHT

DHT-hormonet er et derivat af det mandlige kønshormon testosteron og derfor har DHT tidligere primært været forbundet med mandligt hårtab. Dog viser nyeste forskning, at det er DHT bindinger i hårsækken – og ikke mængder af testosteron – som er afgørende for hårtab. 

Dette betyder at DHT har stor indflydelse på hårtab hos både mænd og kvinder. DHT opstår ved at hårsækkenes oliekirtler indeholder enzymet type II 5-alfa-som omdanner testosteron (hvilket findes naturligt hos både mænd og kvinder) til DHT. 

Derefter binder DHT til hårsækkens receptorer (modtagere som signalerer til celler) hvorved hårsækkene krymper. DHTs påvirkning af hårvækstcyklussen er individuelt, aldersbetinget og afhængig af testosteronniveauet.

Hormoner er cykliske. For mænd falder testosteronniveauet med 10% hvert årti efter trediveårsalderen, mens kvinders hormon niveauer kun falder langsomt indtil overgangsalderen, hvorefter faldet intensiveres. 

Den cykliske hormonudvikling er en af grundene til at hårtab kan stige på kort sigt, også i perioder hvor du oplever en langsigtet opbremsning i dit hårtab (og stigning i hårvækst), når du er under behandling for hårtabslidelser.

Produktets virkning baseres på en DHT modulering, inflammations reduktion og genoprettelse af hårvækstcyklussen. Den systemtekniske behandling aktiverer væksten i de levende hårrødder, fastholder håret i hårsækken samtidig med at det enkelte hårstrå bliver tykkere og stærkere. Du vil opleve at dit hår bliver fyldigere, tykkere og sundere.

Succeskriterier for behandling

Det anbefales altid at søge vejledning hos sin frisør eller endnu bedre at få dit hår undersøgt under mikro kamera for at undersøge stadiet af hårtab, årsag og diagnose. Ud fra diagnosen kan optimal behandlingsform defineres og fastlægges.

Hvis dit hårtab er markant, bør du altid søge læge. En læge kan med sikkerhed fastslå, om du lider af arveligt betinget hårtab (Alopecia), eller om det skyldes andre årsager.

Følgende tre metoder anvendes normalt ved diagnotisering:

  • Blodprøve
  • Trichogram
  • Trichoscan

Du kan også søge hjælp hos Dermatologer, som er specialister inden for behandling af hårbunden og inden for de forskellige behandlingsmuligheder, der findes ved hårtab.

Tiden er en vigtig faktor når man kæmper med skaldethed. Er hårsækkene døde er behandling for sen, hvorefter hårtransplantation er eneste alternativ. Den afgørende faktor for succesfuld behandling af hårtabslidelser er at komme hurtigt i behandling så snart de første tegn melder sig. 

Faktorer som kan være årsag til hårtab er individuelt betinget. Hvor mænd oftest lider af generisk/arveligt hårtab, også kaldet alopecia, vil de almindelige årsager til kvinders hårtab være mere nuanceret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *