Hvad er allergi?
Nogle mennesker har større chance for at udvikle allergi end andre. Det kan f.eks. være arveligt betinget, og derfor vil man have større chance for at udvikle allergi, hvis ens forældre har det. Dog kan man ikke tage det 100% for gode varer, for nogle mennesker kan udvikle allergier, som ingen i familien før har haft.
Allergi opstår når der sker en overreaktion i immunsystemet. Immunsystemet er til for at beskytte kroppen mod eksterne faktorer, der agerer som en trussel indeni vores system som f.eks. virus. Når det Endocannabinoide System er i ubalance, vil immunsystemet overreagere på eksterne faktorer som ellers er helt harmløse for kroppen. Det er fordi immunsystemet begynder at danne antistoffer ved en fejl.
Hvem får allergi?
Omkring 20-25% danskere lider i dag af en eller anden form for allergi. Allergi er blevet mere udbredt med årene. Faktisk kan man se at folk født efter 1960, har mere hyppigt allergi end dem som er født før.
Der kan være mange forskellige årsager til at det er blevet så udbredt i vores del af verden, men meget tyder på, at det i høj grad skyldes den livsstil vi har her i Vesten. Det er derfor lidt vanskeligt at sætte en finger på præcis hvad det skyldes, men sådan noget som vores høje forbrug af produkter med mange forskellige allergifremkaldende ingredienser i, kan være en stor del af årsagen.
Allergibehandling
Som regel vil man blive testet på en af to forskellige måder. En priktest eller en blodprøve. Når man får foretaget en priktest, prøver man bevidst at se hvad der fremkalder en reaktion i huden. Derfra kan man bedømme hvad det er for nogle partikler man ikke kan tåle. Ved en blodprøve analyserer man blodet for at se, om kroppen har dannet antistoffer overfor de mistænkte allergener.
Her er det også vigtigt at kigge på sygdomshistorien. Den spiller nemlig en vigtig rolle i at bestemme hvilke allergier der er tale om, og om der overhovedet er grund til at tale om allergi.
Det aller vigtigste når det kommer til allergibehandling, er at man undgår hvad end man er allergisk overfor. Skulle det ske at man kommer i kontakt med det alligevel, eller at man ikke kan undgå det, kan man få allergibehandling hos lægen.
Vi anbefaler at du forebygger allergi i så bred udstrækning så muligt. Det gør du blandt andet ved at beskytte dine slimhinder mod eksterne faktorer såsom støvpartikler, forurening, virus etc.