Artikler

Hårtabsbehandling 2022 – En guide til hårudtynding!

pexels nataliya vaitkevich 4944657

Hårudtynding og hårtab rammer alle aldre og køn, og det er for de fleste dybt frustrerende at observere, at ens ellers fyldige hår langsomt eller pludseligt bliver tyndere og tyndere. Mange mænd oplever det som et stik i hjertet at tabe håret, da man nu synligt er på vej væk fra ungdommen. For kvinder er hårtab ofte endnu værre, da det ikke nødvendigvis ses som socialt acceptabelt at miste håret. 

Hårtab er særligt udbredt hos mænd, og ’risikoen’ øges med 10% for hvert årti man træder ind i. Hyppigheden for tab af håret, er i 20-års-alderen er ca. 20%. I 30-års-alderen er det ca. 30% og i 40-års-alderen ca. 40 %. Gennem hele livet vil 75% af alle mænd miste håret i højere eller mindre grad.

Hos kvinder lider så mange, som en tredjedel af hårtab, på et tidspunkt i deres liv. Blandt kvinder i overgangsalderen, lider helt op til to tredjedele af hårudtynding eller skaldede pletter. Dermed er der en rigtig stor del af befolkningen som er påvirket. Du er altså ikke alene, selv om det ofte er noget man går rundt og forestiller sig. 

Hårtabslidelser, såvel kraftigt hårtab som begyndende hårudtynding, skyldes en ubalance i hårvækst-cyklussen. Årsagerne er mange og strækker sig lige fra hårtab i forbindelse med stress til hormon eller aldersrelateret hårudtynding.

Hårtab eller hårudtynding hos kvinder er som ofte midlertidigt og forårsaget af stress, også benævnt Telogen effluvium (midlertidigt hårtab). Her vokser håret tilbage med den rette hårtabsbehandling.

Mænds hårtab, derimod er oftest genrelateret (Androgen Alopecia), men mænd vil ligesom kvinder også kunne lide af hårtab forårsaget af stress.

Den gyldne regel er at jo før du bemærker dit hårtab, jo bedre mulighed er der for behandling. Der findes hårtabsbehandlinger, som skal sættes ind før hårsækkene, er helt ødelagt og hentørret. Er hårsækkene døde er det for sent at begynde en behandling. 

Desværre er det noget som kan være svært at se i øjnene, og derfor er det ofte en længere erkendelsesproces. Det betyder at der kan ende med at gå så land tid at rigtig mange af ens hårsække allerede er døde. Igen skal du huske at jo før du kommer i gang med hårtabsbehandling, jo bedre er det. 

Dog er det ikke så ligetil at igangsætte behandling som det lyder, da hårtab og skaldethed ofte fejldiagnosticeres, og dermed fejlbehandles. I værste fald kan det resultere i alvorlige bivirkninger. 

Hvordan skal jeg starte min hårtabsbehandling?

Der er 3 afgørende forhold du skal tage i betragtning, når du skal igang med behandling af dit hårtab:

 • Identificéring af årsagen til dit hårtab
 • Stimuléring af hårvæksten med rette behandling
 • Forsættelse af behandling indtil hårtabet er stoppet og hårvækstcyklussen genetableretmirko kamera

Inden hårtabsbehandling igangsættes anbefales det at finde ud af hvad, som er den egentlige årsag til hårtabet, ligesom i hvilken alvorlighedsgrad problemet skal ses ud fra.

Dette kan med fordel ske med hjælp fra et særligt mikro-kamera. Det er et meget kraftigt og avanceret håndholdt kamera, som er i stand til at forstørre billeder op til 200 gange.  Et live billede projiceres på en skærm. Dette er langt mere præcist og videnskabeligt end de forstørrelsesglas, som bruges af de fleste Trikologer. Hårprøver kan også undersøges under et polariseret lys mikroskop for en mere detaljeret analyse af hårroden.

Ved en sådan test og analyse vil der blive foretaget specifikke målinger af din hårtæthed og undersøgelsen vil samtidig kunne hjælpe med at forudsige fremtidige hårtab.  Du vil du opnå en klassificering af, hvilken fase dine hårsække befinder sig i samt en fastlæggelse af dit hårtabs stadie ud fra Noorwood skalaen, for henholdsvis  mænd og kvinder.

Dermed kan du lettere vælge den behandling som er rigtig for dig.  Der er løbende kampagner på udvalgte Apoteker, hvor de stiller sådan et mikro-kamera op. Gør du brug af sådan en kampagne har du også mulighed for at få råd og assistance fra personalet. 

Hvor hurtigt vokser hår?

Hovedets hårvækstcyklus sammenlignet med resten af kroppen adskiller sig fra hinanden. Cyklussen for håret på din krop varer én måned, hvorimod hovedets hårvækstcyklus varer knap 3 år.

Cyklussen indledes i 3 faser, som du kan se illustreret i næste afsnit, og det er lige netop hér hvor mikro-kameraet kommer ind i billedet. Det kan nemlig også se hvilken fase dit hår er i, og derfor kan det hjælpe dig i dit valg, når du skal finde ud af hvilken type hårtabsbehandling, som passer til dig. 

Sagt med andre ord, så skal man forstå hvilke udfordringer hårpragten reelt set er udsat for. Derefter skal hårproduktionen analyseres i forholdet til antal af hår og aktiviteten af håret dvs. hvilken fase håret befinder sig i.

En gennemsnitlig hårpragt består af omkring 110.000 hår, og de vokser i ca. 1000 dage, hvorefter de har en hvilefase på ca. 100 dage. Væksthastigheden er på 1,25-1,5 cm. Om måneden, hvilket svarer til omkring 15 cm. Om året. Dog nedsættes hårvæksten med alderen og kan minimeres helt ned til 0.25 cm. Pr. måned.

Med den viden kan man konkludere at omkring 80.000 hår hele tiden er i vækstfasen, og hovedbunden ender med at producere en samlet vækst på imponerende 20,1 kilometer hår om året!

Det siger sig selv, at der er tale om en cyklus, som kræver en konstant energitilførsel fra de omkringliggende blodkar. Af samme grund, varierer energitilførslen til håret alt efter hvilke andre aktiviteter kroppens skal bruge tid på.

Hårets vækstcyklus: Hvordan ser den ud? 

hårvækst stadierFor at vende tilbage til de 3 faser af håret vækstcyklus, så starter processen i hårsækken som også er afbilledet i illustrationen.

 • Anagen – Den voksende fase
 • Catagen – Den hvilende fase
 • Telogen – Den frastødende fase

Inde i hårsækken findes hårløget. Det er her håret vokser ud fra. Det gør det ved, at cellerne deler sig kontinuerligt. Det vil sige, at nye celledelinger langsomt skubber de gamle celledelinger opad, hvilket til sidst danner hårstrået.

Cellerne består af protein, der i den opadgående proces omdannes til stoffet keratin, som vi også kender fra negle, horn, kløer og fjer.

Grunden til omdannelsen er, at de proteiner som hårløget består af, er er så hårde, at cellerne dør af det, hvilket resulterer i stoffet Keratin, som er meget modstandsdygtigt overfor kemiske påvirkninger.

Når den 3-årige vækstfase er slut, så er håret færdigdannet i hårsækken og bliver skubbet ud af underliggende hår når den naturlige hvilefase er slut.

Idet håret bliver skubbet ud af huden, så passerer det en oliekirtel undervejs, som gør at håret bliver skinnende og blødt.

Dette er dog også grunden til at håret bliver fedtet, hvilket er derfor at man har et behov for at vaske sit hår.

Sidst men ikke mindst, så dør håret når det er langt nok til at stikke ud igennem huden. Det er også derfor, at det ikke gør ondt at få en klipning fordi cellerne ikke er levende længere.

Testosterons indflydelse på mænd og kvinders hårtabtestostrerone

Som mand har du måske studset over hvorfor du har brug for at tage til frisøren meget oftere end dine kvindelige relationer. Det er fordi at mænds hår generelt vokser hurtigere end kvinders hår gør. På trods af dette er det oftere mænd, som kæmper med hårtab end det er kvinder. Det kan blandt andet skyldes det mandlige kønshormon testosteron.

Statistisk set forekommer der et lineært forhold mellem hårtab og alder hos mænd, hvoraf ca. 20% af alle mænd i 20-årsalderen døjer med hårtab, 40% af alle mænd i 40-årsalderen, 60% af alle mænd i 60-års alderen og således forsætter statistikken.

Hårtabsprocessen starter allerede når unge mænd kommer i puberteten og dermed storproducerer testosteron, som får hårsækkene til at skrumpe.

Derudover, så kræver produktionen af testosteron en utrolig høj energiomsætning, som fratager den krævende hårvækstcyklus vigtig energi, samtidig med at hårsækkene skrumper. De mindre hårsække resulterer i at håret ikke gror med samme hast. Derudover vil de også blive tyndere og finere end før. Det kommer først og fremmest til udtryk ved høje tindinger, som senere hen kan udvikle sig til at hårgrænsen langsom arbejder sig bagud og danner den tydelige ”måne” på baghovedet.

Det vil ende med at konsekvensen bliver, at hårsækkene ender med at blive så små, at de hår som tabes ikke længere kan erstattes. Derfor er det meget vigtigt at tage udfordringerne i opløbet.

Pletvis hårtab, pletskaldethed & DHT hos kvinder

Den nyeste forskning indenfor kvinders pletvise hårtab, kaldet dihydrotestosteron (DHT), peger på at lidelsen er en anden end testosterons negative indflydelse på mænds hårtab.

Det er nemlig blevet påvist, at selvom testosteron er kernen ved selve hårtabsprocessen, så er det DHT som bærer det meste af skylden. Derfor grunden til at kvinder i høj grad også oplever pletvis hårtab og højere tindinger, selvom de på igen måde har det samme niveau af testosteron som mænd har. 

DHT foregår således:

 • DHT skyldes hormoner. Det gør det fordi testosteron er indblandet. Dermed er det en cyklisk proces, som ikke kan forudses, og kan derfor risikere at blive både en kortsigtet- og/eller langsigtet lidelse.
 • Hårsækken består af oliekirtler som indeholder enzymet type II 5-alfa-reduktase. Enzymet reagerer med testosteron og omdannes til DHT.
 • DHT har bindinger til receptorer i hårsækken. Det vil sige modtagere som signalerer til cellerne. 
 • DHT krymper hårsækkene, alt efter hvor mange DHT-bindinger hårsækken har.

På denne måde er det dermed ikke nødvendigvis niveauet af testosteron som alene er afgørende for de skrumpende hårsække, men derimod niveauet eller antallet af DHT-bindinger i hårsækken, som forårsager hårudtyndingen. Derudover er pletskaldetheden en androgen sygdom, som er drevet på betingelser af hormoner. Det gør sygdommen generisk bestemt og dermed arvelig.

 Telogen effluvium (TE) – Stress relateret hårtab

Stress er en reaktion på vedvarende overbelastning. Det kan være psykisk såvel som fysisk, og dette skal lede til at du taber håret. I dag oplever 10-12% af den danske befolkning stress i hverdagen, og det er en bekymrende statistik, som man skal tage meget alvorligt, da mange forskellige faktorer spiller ind.

Hyppigste årsager til stress:

 • Dødsfald i familien eller i omgangskredsen
 • Ensomhed, manglende socialt netværk
 • Arbejde såsom travlhed, manglende anerkendelse eller mobning mm.
 • Usund kost, mangel på motion 
 • Støj, træk eller smerter

Usynlige stress faktorer

I mange tilfælde kan kroppen være stresset uden at man selv er klar over det, og derfor er man tilbøjelig til at bortforklare hårtabet og ikke søge hjælp i tide. Ofte kan der gå op til et år før der søges hjælp til en hårtabslidelse, hvilket er meget kritisk idet succesen af behandling falder drastisk over tid.

Hyppigste usynlige stress faktorer

   • Graviditet
   • Amning
   • Medicin
   • Sygdom i skjoldbruskkirtlen
   • Operationer
   • Feber
   • Blodtab
   • Jernmangel
   • Lyn-slankekure eller udsultning

Når kroppen udsættes for stress, vil ofte helt op til 90% af hårene i den anagen (voksende) fase eller catagen (hvile) fase skifte over til den frastødende fase (telogen).

Tegnene på hårtab vil begynde 6 uger til 3 måneder efter den stressende episode, og vil med stor sandsynlighed forsætte så længe kroppen er påvirket af stress.

I nogle tilfælde, specielt for kvinder, kan Telogen effluvium udvikle sig til en kronisk lidelse og/eller vare ved i flere måneder eller år.

Helbredelse af stress relateret hårtab: Hvilken hårtabsbehandling anbefales?

Lige så vel som skaldethed kan stress relateret hårtab forebygges med den rette behandling. Hvis hårudtyndingen bliver behandlet hurtigt, vil det dog kunne stoppes i tide. 

Du skal begynde hårtabsbehandling inden hårsækkene er hentørret. Modsat til skaldethed vil man ved en stress relateret hårudtynding allerede se at det stopper indenfor de 2 første måneder.

 

Nyeste forskning om hårudtynding og skaldethedhårtabsbehandling dermatolog

Vi kan alle nikke genkendende til at venner og familie giver deres velmenende råd om hvordan vi kan mindske eller helt stoppe vores hårtab.

Selvom internettet er fantastisk når det kommer til vidensdeling og gratis resurser, så kan det i nogle tilfælde føre til en større forvirring, fordi der er så meget forskellige information at holde op mod hinanden.

 

 

 

 

 

 

hårtabsbehandling

Myter om hår – fup eller fakta

På trods af at hårtab er helt normalt, og at vi mister op til 100 år om dagen, så forbliver forvirringen omkring hårtab stadigvæk stor og det har været grobund for en lang række af myter.

Derfor vil vi gerne hjælpe med at be- og afkræfte de mest almindelige misforståelser.

Påstand

Myte

Fakta

Årsag

Det er udelukkende mors gener, som forårsager hårtab

X

Mors gener har betydning, men fars gener og nivueaet af testosteron forbindes også ofte med hårtab

Hårtab rammer primært personer over 50 år

X

2/3 af alle mænd i 18-40 årsalderen vil opleve hårtab. Det samme gælder 50% af alle kvinder i samme aldersgruppe

Hårstylingsprodukter, farvning og hyppig hårvask påvirker hårtab

X

Ingen af de 3 faktorer har den mindste betydning for tab af håret

En unormal menstruationscyklus forårsager hårtab blandt kvinder

X

Menstruation påvirker ikke hårtab. Dog kan hårtab fremprovokeres, hvis en unormal menstruationscyklus er et resultat af stress i hverdagen

Alternative grunde til hårudtynding

På trods af at det er bedst af følge lægens anvisninger, hvilket er noget vi kraftigt anbefaler, så skader det ikke at være opmærksom på gode råd fra andre eksperter, som beskæftiger sig med emner som hårudtynding og hårtab.

Tre af de vigtigste eksperter som bidrager med en anden tilgang og synsvinkel på hårtabs-forskning er den kinesiske herbalist, ernæringseksperten og dermatologen. 

Den kinesiske herbalist

I tråd med lægevidenskaben, så påpeger Ruth Delman fra Chi Sundhedscenter at hårtab hos kvinder, i lige så høj grad som mænd er et resultat af et høj stress niveau.

Dog modsat mændenes stress niveau, som oftest skyldes produktionen af testosteron, så er det den moderne livsstil karakteriseret af lyn-slankekure, pesticider/kemikalier i mad og drikke. P-piller bærer også en stor del af skylden for kvinders hårtab.

Ernæringseksperten

Ifølge Maria Griffiths fra Institute for Optinum Nutrition, så kommer hårtab til udtryk, hvis man har et lavt niveau af næringsstoffer. Dette skyldes at blodkarrene ved hårsækkenes rod er tilstrækkelige næret.

Der er specielt mangel på mineralerne zink, selen, calcium, natrium og kalium som er afgørende for hårtab.

Dermatologen

Blandt dermatologer er der bred enighed med både de kinesiske herbalister og ernæringseksperterne.

Dermatologisk forskning viser nemlig, at der kan være en sammenhæng mellem gestagener – den syntetiske form af progesteron som findes i p-piller og hormonbehandling – og hårudtynding.

Desuden påpeger dermatologer også, at fedfattige diæter ofte resulterer i jernmangel. Jernmangel spiller en stor rolle når det kommer til tab af hår, da det ikke har en positiv indvirkning.

Lige så vel kan vegetarer og veganere ofte opleve et lavere niveau af vitamin B12 og zink, hvilket gør dem mere tilbøjelige til at tabe hår også. 

Hårtransplantation som hårtabsbehandling – Hvad bør du overveje?

Hårtabsbehandling hårtransplantationNår man får lavet en hårtransplantation, består det i at hår fjernes fra et sundt donorområde på kroppen. Dette hår skal være i optimal vækst og det vil sige at det skal være det rigtige sted i cyklussen. Hårene omplantes derefter i det ønskede modtagerområde hvor håret ellers er dødt.

Det er meget vigtigt at understrege at hårtransplantation kun må foretages når hårtabsprocessen er afsluttet og håret er dødt. Som tidligere nævnt, så er det noget man kan se ved hjælp af et mikro-kamera. Hvis en hårtransplantation udføres før hårtabsprocessen er afsluttet, kan det ende i et meget uhensigtsmæssigt resultat.

Transplanteret hår er permanent, det vil sige at hvis hår plantes for at sænke en hårgrænse uden at hårtabsprocessen er analyseret, så kan man risikere at håret bag ved det transplanterede hår i front vil tabes, og at man derfor ender om med en ”krans” af hår som aldrig kan fjernes igen.

Med andre ord, så bør en hårtransplantation være den sidste udvej som løsning på tab af dit hår. 

Derfor anbefaler man at en hårtransplantation kun bør overvejes 3-4 år efter at hårtabet er stabilt og mønsteret for hårtabsprocessen er kendt.

 

Metoder for hårtransplantation

Der findes flere forskellige metoder for hårtransplantation, som alle afhænger af hvordan håret udtages, heraf fremgår 3 af de mest anvendte:

   • Udtrækning af hår direkte fra hovedbunden
   • Udtagning af en tynd strimmel hår
   • Hudstrip som består af både hud, underhud og hår

Uafhængigt af hvilken metode som udføres, så kræver hårtransplantation stort kendskab til de enkelte hår- og hudsygdomme.

Derfor anbefaler vi at man søger hjælp og vejledning hos en speciallæge i plastikkirurgi eller dermatologi inden et sådant indgreb overvejes. Hårtransplantation er desuden et højrisiko indgreb, som både er invasivt men også bekosteligt. Derfor skal du overveje det nøje inden du tager beslutningen. 

Risiko ved hårtransplantation

   • Blødning
   • Infektion
   • Nedsat vækst i transplanterede hår

Forhøjet risiko

Denne alternative metode indeholder lige så vel som de førnævnte metoder for hårtransplantation en høj risiko for blødning, infektion og nedsat vækst i de transplanterede hår.

Dog indebærer dette indgreb, en endnu højere risiko for infektion da selve expander protesen kan blive alvorligt inficeret og dermed må fjernes efter indgrebet, hvilket resulterer i ingen effekt af indgrebet.

Til sidst, er der også en risiko for dårlig heling og vævsdøde af de dele af hovedbunden som er blevet påvirket.

Alternativ metode til hår transplantation

Følgende metode er en to-trins-operativt indgreb ved hjælp af skalpen, og må grundet indgrebets alvorlige karakter kun foretages af speciallæger i plastikkirurgi.

De 2 trin:

   • En expander (udvider) – Placeres under skalpen i området klods op af recipientområdet (det hårløse modtagerområde).
   • Saltvandsindsprøjtninger tilføjes jævnligt til expander over en længerevarende ambulant procedure.

Resultatet af dette indgreb er at indsprøjtningerne i expander udvider det omkringliggende hårbærende område, således at man ved næste indgreb (indsprøjtning) kan dække det hårløse område (recipient) som oplever hårtab.

Konklusion på udtynding af hår

Uanset hvad for en type hårtab du lider af, og hvad som er grunden til problemet, så er det rigtig vigtigt at du handler med det samme. I hvert fald hvis du vil have den bedste chance for at hårtabsbehandlingen virker. 

Jo længere du venter, jo mindre er chancen. Det er fordi dine hårsække ikke må dø før du vælger at gøre noget. Kun hvis de stadig er i live kan du rette op på væksten og få fyldigere hår igen. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *