Artikler, Autoimmune sygdomme, Gigt

5 tips til at bekæmpe gigtsmerter i de kolde måneder

Tips til gigtsmerter

Når vinteren rammer, topper gigtsmerterne.

Desværre er de sædvanlige tips som moderat motion, sund kost og smertestillende midler nogle gange bare ikke nok til at lindre disse smerter i de kolde måneder.

 Da alle er forskellige, er det ofte den bedste strategi at prøve sig frem, for at finde ud af, hvad der bedst fungerer – så man kan bekæmpe smerten i de kolde måneder. Vi har samlet nogle universelle tips, der har vist sig at være nyttige for andre med ledsmerter og gigt. Nyd læsningen!

  • Klæd dig varmt på 

Hoved, skuldre, knæ og tæer skal pakkes ind og holdes varme i det kolde vejr. Invester i noget varmt kvalitetstøj, det er det værd – hvis det holder dig varm.

 Forskning tyder på, at kolde temperaturer kan øge følsomhed for smerte, nedsætte blodcirkulation og fremover udløse muskelspasmer (1). Ydermere oplyser Gigtfonden, at barometertrykket, mængden af lufttryk i atmosfæren, stiger ved koldere vejr – dette kan forværre smerter. Så, at beskytte dig mod kulden er en god start til at bekæmpe gigtsmerter om vinteren.

  • Træn indendørs

Som nævnt i starten, kan motion være en af de bedste ting, du kan gøre, hvis du er tilbøjelig til at få gigtsmerter. Fysisk aktivitet øger styrke og smidighed, og understøtter blodcirkulationen. Men motivationen for at træne falder naturligvis i vintermånederne på grund af det kolde og mørke vejr – En løsning kan være at træne indenfor. Prøv at presse en styrketræning ind, før du tager på arbejde eller skole, uanset om det er i fitnesscentret eller derhjemme. Undervurder ikke styrken ved at træne dine muskler (1). 

  • Drik vand

Vi glemmer ofte at drikke vand, når det er koldt – men vores kroppe har stadig brug for væske for at fungere optimalt. At drikke nok vand og forblive hydreret skyller toksinerne ud af vores kroppe og hjælper med at reducere inflammation. Det hydrerer også vores brusk, hvilket reducerer friktionen mellem vores knogler – så vi bevæger os lettere (2). Et lille tip til dem, der glemmer at drikke nok vand, er at købe en lækker drikkedunk. For at uddybe – når vi bliver fortrolige med den samme drikkedunk, hvilket vil ske, hvis vi bruger den samme igen og igen, opbygger vi en vane. Det betyder, at det vil føles lige så naturligt som at tage din telefon eller pung med dig, hvilket vil øge sandsynligheden for, at du drikker mere væske i løbet af dagen. 

  • Glem ikke vitaminerne

Vi har en tendens til at blive mere syge om vinteren end om sommeren, og en af grundene til dette er D-vitaminmangel. Vidste du, at D-vitamin hjælper med optagelsen af calcium og dermed med at udvikle og vedligeholde sunde knogler? Desuden sænker tilstrækkeligt indtag af D-vitamin inflammation og hjælper med at regulere immunsystemet, dette kan forbedre vores krops evne til at lindre lidelser som gigt (3). Et andet go-to-move er at indtage fiskeolie. På grund af fiskeolies høje indhold af omega-3-fedtsyrer er den et andet afgørende inflammationsbekæmpende vitamin, der hjælper mod gigtsmerter.

  • Spis en middelhavsdiæt

Sidst, men ikke mindst, kan du i kombination med en solid træningsrutine overveje at skifte til en middelhavskost. Middelhavsdiæten består af fødevarer, der sænker blodtrykket, beskytter mod kroniske tilstande, dæmper betændelse, gavner led- og hjertesundhed og kan føre til vægttab (hvilket kan mindske ledsmerter). Arthritis Foundation har skrevet en liste over fødevarer, der kan hjælpe med at opnå disse fordele (4). Men overordnede fødevarer som fisk, nødder og frø, frugt og grøntsager, olivenolie, bønner, fuldkorn og natskyggegrøntsager bør fylde din tallerken.

 

  1. https://creakyjoints.org/living-with-arthritis/coping-with-arthritis-in-winter/ 
  2. https://arthritis.ca/support-education/online-learning/eating-well/what-s-to-drink#:~:text=Staying%20hydrated%20is%20vital%20when,you%20can%20move%20more%20easily
  3. https://orthopedicsc.com/news/vitamin-d-benefits-avoid-improve-arthritis-symptoms#:~:text=For%20one%2C%20it%20helps%20with,sickness%20and%20disease%2C%20including%20arthritis

4. https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/nutrition/anti- inflammatory/the-ultimate-arthritis-diet